Oeroeg

schrijver: Hella S. Haasse

uitgever: Querido

jaar van uitgave: 1948

vertaald uit: Nederlands

 

Maak een collage bij het verhaal. Zoek minimaal tien plaatjes / foto's die precies bij het verhaal passen. Leg per plaatje in minimaal 20 woorden uit waarom dit plaatje bij het verhaal past.

Het boek is van 1945 dus dat in ook de tijd dat het nog Nederlands-Indië was, verder is het boek van jong tot echt als begin volwassene geschreven. En je komt er ook een beetje achter hoe het ging in Nederlands-Indië ook speelt het verhaal zich hier af.

De tekst in eigenlijk een soort dagboek, want het is zelf geschreven dat kun je zien want de tijd gaat soms een heel stuk verder naar een ander jaar.

Oeroeg spreekt slecht Nederlands, ook komt de ik-vorm erachter dat oeroeg een rang onder hem staat en daaruit blijkt dat zijn vader liever niet wil dat hij met oeroeg om gaat. Nu krijgt hij les in het spreken van Nederlands en pikt het snel op.

Ze vaarden een meer over toen ze een avondje uit waren. Het vlot was niet stevig en brak af de ik- figuur kan zich zelf niet goed genoeg redden, daarom komt de vader van oeroeg hem redden. Daardoor verdrinkt hij zelf en overleed, doordat de vader is overleden zou de familie moeten verhuizen. Het zou dus blijken dat de ik-figuur en Oeroeg uit elkaar moeten, maar de ik-figuur mocht blijven.

Oeroeg en de ik-vorm gingen studeren, ze blijven steeds bij elkaar omdat hun band heel hecht is en ze eigenlijk niet zonder elkaar kunnen.  Ze wonen nu bij Lida, ze heeft het vooral op Oeroeg en doet alles voor hem en geeft hem alles. Oeroeg krijgt de kans om te gaan studeren van Lida hij gaat naar het HBS waar de ik-figuur ook naar toe gaat. Ook groeien ze steeds meer uit elkaar.

Oeroeg zat op de verkeerde school en dat bleek gelijk, door deze school is de band het meest weggevallen tussen de ik-figuur en Oeroeg. Dit kwam doordat jongeren waarmee de ik-figuur omging Oeroeg niet accepteerden omdat hij getint was. Dit is ook het teken dat er toch veel onderscheid is tussen blank en getint.

Later steeds verder in het verhaal groeien ze verder en verder uit elkaar, tot Oeroeg en de ik-figuur elkaar opzochten kregen ze ruzie. Ze hebben nu nog nauwelijks contact en de ik-figuur gaat terug waar hij vandaan komt. Daar maar hij dat alles anders is.

Ze gaan nu allebei hun eigen weg en doen wat ze zelf willen, verder hebben ze geen contact meer met elkaar en hebben een diploma..

Ze wonen nu ver van elkaar vandaag en genieten verder van hun leven, maar dan zonder elkaar. Ze zijn van plan elkaar nog eens op te zoeken, maar ze weten niet zeker of dat ooit nog zal gebeuren.

mening:

toen ik eerst het boek begon te lezen, moest ik een beetje in het verhaal komen. Ik begreep de verhaal lijn niet helemaal, maar aan het eind van het boek werd die wel duidelijk. toen ik het boek begon te begrijpen vond ik het wel een leuk boek alleen had ik hem wel leuker verwacht. het was wel een boek die je door wilde blijven lezen, doordat je wilde weten wat er uiteindelijk ging gebeuren. het boek was ook best wel droevig, want ze verlieten elkaar uiteindelijk en gingen elk hun eigen weg. De hoofpersonen waren wel duidelijk te herkennen in het boek, want het ging eigenlijk alleen over de ik-vorm en Oeroeg. De ik-vorm was de blanke persoon en Oeroeg was de getinte persoon. Ik vond het boek wel iets meer voor oudere mensen en voor mensen die van de vroegere tijd houden, want het verhaal is van de tijd van Nederlands-Indië. het boek was ook een beetje racistisch, doordat ze de getinte persoon buiten sloten op school. en daardoor zijn ze ook uit elkaar gegaan. Verder was het een leuk en spannend boek om te hebben gelezen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb